zorgkaart
Onze kliniek ontvangt een 9.7 uit 6 reviews op Zorgkaart Nederland
Feedback company reviews
Onze kliniek ontvangt een 9.1 uit 394 reviews op Feedback Company

Rimpels voorkomen?

Rimpels voorkomen?

Iedereen wordt ouder. Maar de één krijgt wel sneller tekenen van veroudering dan de ander. Wat kun je preventief tegen deze huidveroudering doen?

Rondom je ogen is de eerste plek die wordt ontsierd door rimpels en lijnen. Daarna volgt vaak het voorhoofd. Een voorhoofd met rimpels en lijnen geeft je een oudere en vermoeide uitstraling. In dit artikel vertellen we je hoe je rimpels voorkomt en wat er eventueel tegen te doen is.

Hoe ontstaan rimpels rond de ogen op het voorhoofd?

Daar waar de huid het dunst is zullen de tekenen van veroudering het snelst zichtbaar zijn. Door de jaren heen verliest de huid haar elasticiteit en maakt de huid minder collageen aan. De huid wordt daardoor dunner en gaat wat ‘losser’ zitten. Rimpels worden zichtbaar. De horizontale lijnen op het voorhoofd zijn bij de een opvallender dan bij de ander. De rimpels ontstaan wanneer je je wenkbrauwen optrekt (mimische rimpels), maar kunnen ook bij een ontspannen blik aanwezig zijn (statische rimpels). Zeker is in ieder geval dat veel fronsen bijdraagt aan de ontwikkeling van (diepe) fronsrimpels.

Preventief tegen voorhoofdsrimpels

Er is gelukkig veel tegen rimpels te doen. Hiervoor zijn onderstaande tips een leven lang belangrijk. Het is gezond om je er aan te houden, zonder er in door te slaan.

  • Tip 1: Je huid elke dag verzorgen met een crème met hoge SPF; zon is dé boosdoener als het gaat om het ontstaan van rimpels en huidveroudering.
  • Tip 2: Gezond eten; een gevarieerd voedingspatroon met veel gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen.
  • Tip 3: Je huid regelmatig onderhouden: Een fractional laserbehandeling of een (chemische) peeling geeft je een huid die er weer als nieuw uitziet, omdat de cellen van het bovenste huidoppervlak volledig worden verwijderd. Ook stimuleert een laserbehandeling of peeling de aanmaak van collageen, wat rimpels voorkomt. Een huidbehandeling kun je zien als een sportschool bezoek. Één keer heeft niet zoveel nut, je moet je huid structureel beschermen en onderhouden.
  • Tip 4: Veel water drinken: Minimaal twee liter water drinken, zorgt ervoor dat de huid van binnenuit gevoed en gereinigd wordt. Een grauwe, droge huid ontstaat vaak door een tekort aan water. Een droge huid is gevoeliger voor rimpels.
  • Tip 5: Weinig boos kijken: Niet fronsen is het meest effectief wanneer je nieuwe voorhoofdrimpels wilt voorkomen. Het is moeilijk, maar wees je in ieder geval bewust van het optrekken en samentrekken (als bij tegen de zon in turen) van je wenkbrauwen en probeer dit op die manier te verminderen.

Schoonmaken (en exfoliëren)

Wij raden aan de gezonde huid ook één à twee keer per dag te reinigen. Kies milde cleansers die de huid niet uitdrogen. Ook onderdeel van het reinigen is een exfoliant. Deze verwijderen dode huidcellen en zorgen voor een glad huidoppervlak. Wie trouw exfolieert, zal merken dat de huid straalt en dat (diepe) rimpels minder opvallen.

Verzorgen

Een goede voedende en hydraterende crème heeft daarbij de voorkeur. Laat je over de juiste crème adviseren door een huidtherapeute, het is belangrijk rekening te houden met je huidtype en conditie van de huid. Breng de crème aan op een gereinigde huid, ’s ochtends en ’s avonds.

Beschermen

De zon richt dagelijks schade aan de huid aan, ook al is hij niet altijd zichtbaar aanwezig. Een crème met zonnefactor of een aparte zonnebrandcrème voor het gezicht biedt de huid de juiste bescherming en is daarmee belangrijk voor een gezonde huid. Wij raden aan het hele jaar een zonnecrème te gebruiken. Een hydraterende crème met een SPF factor 50, en een UV beschermer is aan te raden.

Behandelingen tegen rimpels en lijnen op het voorhoofd

Stoor je je aan je voorhoofdrimpels? Er zijn een aantal behandelingen die uitkomst kunnen bieden. De meeste toegepaste behandelingen is een Botox behandeling.

Rimpels op het voorhoofd zijn zogenaamde mimische rimpels, wat inhoudt dat de rimpels samenhangen met spierbewegingen (het optrekken van de wenkbrauwen, fronsen, knijpen met de ogen, etc). Botox kan bij mimische rimpels een uitkomst bieden.

Een Botox behandeling is een behandeling met een tijdelijk effect. Je zult 2 à 3 keer per jaar de behandeling moeten herhalen voor een blijvend effect.

Wat doet Botox tegen rimpels op het voorhoofd?

Botox zorgt ervoor dat de voorhoofdspieren zich ontspannen, waardoor de rimpels niet meer opvallen en je vermoeide uitstraling verdwijnt. Bovendien werkt Botox vaak ook erg goed tegen hoofdpijn. Het stofje botuline toxine wordt door een ervaren cosmetisch arts met een zeer dun naaldje ingespoten.

Wat als rimpels niet meer te voorkomen zijn?

Wanneer er inmiddels sprake is van rimpels en lijnen in de huid, kan daar een passend behandeladvies op worden gegeven. Ons pallet aan behandelingen bestaat uit:

Botox behandelingen
Filler behandelingen

Samenvatting rimpels voorkomen

Wij bieden expertise, producten en behandelingen om jou te helpen, in welke fase je huid ook is: of je rimpels wilt voorkomen, of startende of gevorderde rimpels wilt laten behandelen of gewoon informatie en advies wilt, wij kunnen jou helpen!

Onze cosmetisch artsen en huidtherapeuten geven je graag uitgebreid advies over (preventieve) behandelingen en huidverzorging tijdens een vrijblijvend consult.