zorgkaart
Onze kliniek ontvangt een 9.7 uit 6 reviews op Zorgkaart Nederland
Feedback company reviews
Onze kliniek ontvangt een 9.1 uit 394 reviews op Feedback Company

Lipomen verwijderen

Wat is het?

Een lipoom wordt ook wel een vetbult genoemd en is goedaardig. Het is een opeenhoping van vetcellen waardoor een zwelling ontstaat net onder de huid.
Lipomen kunnen overal op het lichaam ontstaan waar zich vet bevindt, maar worden het meest gezien op de onderarmen, hals, buik en rug. De grootte kan variëren; van kleiner dan een centimeter tot wel 10 centimeter groot.
Omdat lipomen goedaardig zijn en over het algemeen geen klachten geven hoeven ze niet verwijderd te worden. Wel kunnen ze cosmetisch ontsierend zijn of mechanische klachten geven zoals een drukkend of pijnlijk gevoel ter plekke van de beha- of broekband.

lipomen verwijderen

Consult

Heeft u een lipoom waar u zich aan stoort en waar u vanaf wilt? Dan kunt u vrijblijvend een consult inplannen. Onze ervaren BIG-geregistreerde arts beoordeelt het lipoom en geeft advies geeft hoe deze verwijderd kan worden. Ook wordt er gevraagd naar uw medische voorgeschiedenis, het gebruik van medicatie, of u allergieën heeft en of u rookt. Dit wordt gedaan om een persoonlijk en passend behandelplan op te stellen met een zo fraai mogelijk resultaat. Na het consult kunt u zelf beslissen of u een vervolgafspraak inplant voor het verwijderen van het lipoom.

Behandeling

Ingreep

De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving, wat betekent dat u zelf mag rijden en direct na de ingreep weer naar huis kan. Het verwijderen van een lipoom duurt ongeveer 30-60 minuten. Dit gebeurt middels een zogenaamde ovaal-excisie. Er wordt een ovaalvormige opening in de huid gemaakt om de zwelling vanuit de diepte te kunnen verwijderen, waarna het wondje gehecht wordt met niet-oplosbare hechtingen, welke na 7 tot 14 dagen verwijderd worden. Er blijft een streep-vormig litteken over dat in de loop van de tijd steeds minder opvalt.

Complicaties

Gelukkig ontstaan er bij deze ingrepen zeer zelden problemen. Een nabloeding of infectie is uitzonderlijk en kan goed behandeld worden als het zich toch voordoet. In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat het lipoom in de loop van de tijd weer langzaam terug groeit.

Voor en na

voor en na foto lipoom verwijderen

Nazorg

Herstel

Douchen
Om de wond zo mooi mogelijk te laten genezen is het belangrijk om de wond de eerste 12-24uur droog te houden. Daarna mag de wond nat worden onder de douche, maar moet voorkomen worden dat de wond verweekt raakt; lang en heet douchen wordt daarom afgeraden en de wond dient na het douchen voorzichtig droog gedept te worden. Ook is het verstandig om niet in bad of het zwembad te gaan gedurende twee weken.

Zon
Het is belangrijk om UV-straling te vermijden. Een vers litteken kan onder invloed van zonlicht extra pigment opnemen wat het litteken een donkere kleur kan geven. Om dit te voorkomen wordt geadviseerd de wond te bedekken of in te smeren met SPF 30-50 wanneer u de zon in gaat.

Littekencrème
Om het herstel van de huid te bevorderen is het raadzaam een littekencrème te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat eventuele zwelling sneller afneemt, de kleur sneller normaliseert en houdt de huid mooi soepel. In onze kliniek werken wij met Alhydran. Dit is een klinisch bewezen crème die door de huid goed wordt opgenomen.

Sporten
Het wordt afgeraden om de eerste twee weken na de ingreep te sporten of zware lichamelijke inspanning te verrichten.

Hier vind je ons:

Kliniek Vrijdag
Mary Beystraat 5-7
2324 DK Leiden

T: +31 (0)88 - 0042701
E: info@kliniekvrijdag.nl