Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 9.1 uit 392 reviews

Migraine / Hoofdpijn

Wanneer je last hebt van (spannings-)hoofdpijn of migraine-aanvallen, dan kan een behandeling met Botox soms uitkomst bieden.

Wat is het?

migraine foto 1

Heb je last van spanningshoofdpijn of migraine? Dit soort hoofdpijnen zijn bij veel mensen vaak moeilijk te behandelen. Heb jij dit ook en wil je hier iets aan laten doen? Onze ervaren cosmetisch artsen helpen je graag!

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is iets anders dan migraine. Het is een heftige hoofdpijn, die er meestal ‘insluipt’. Er is meestal geen sprake van misselijkheid en de hoofdpijnklachten zijn vaak minder hevig dan bij migraine. De hoofdpijn wordt veelal veroorzaakt door drukte, prikkels, een slechte luchtvochtigheid, weinig slaap, een verkeerde houding en/of niet voldoende (water) drinken.

Wat is migraine?

Vaak komt migraine uit het niets op, soms voelen mensen het aan verschillende kenmerken wel aankomen. Het is een erg heftige hoofdpijn, waarbij je steken kunt voelen en/of soms flitsen kunt zien.

Vaak ben je niet meer in staat om goed te functioneren. Je kunt misselijk worden, braken en je kunt (fel) licht slecht verdragen. De pijn zit veelal aan één zijde van het hoofd en kun je vaak als kloppend ervaren. Zelfs met medicatie en/of rust in een donkere en stille kamer neemt de pijn vaak pas na vierentwintig uur af.

Bij welke hoofdpijnklachten werkt de behandeling goed?

Een Botox-behandeling werkt vooral goed bij hoofdpijnklachten die worden omschreven ‘alsof er iemand met een hamer op de schedel slaat’, ‘alsof er iemand met een vinger in het oog drukt’. Dit zijn de omschrijvingen die patiënten in diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben gedaan. Na een Botox behandeling was er veel minder sprake van deze klachten.

Bij welke klachten werkt de behandeling niet goed?

Uit dezelfde onderzoeken blijkt dat de Botox behandeling tegen migraine veel minder goed werkt bij mensen die de hoofdpijn omschrijven ‘alsof je hoofd uit elkaar klapt’ of ‘alsof er steken zijn tussen de ogen of in de wangen/jukbeenderen’.

Behandeling

migraine foto 1

Migraine behandelen met Botox

Botox is een door de Amerikaanse toezichthouder FDA goedgekeurde behandeling tegen migraine. Het onwillekeurig aanspannen van spieren is één van de uitlokkers van migraine. Aangezien Botox een spierverslapper is, kan een behandeling hiermee vaak dé uitkomst bieden.

Hoe werkt de Botox behandeling tegen hoofdpijn?

Verschillende delen van het gezicht en de nek kunnen worden behandeld met Botox om migraine of spanningshoofdpijn klachten te verminderen. Dit zijn onder andere:

  • Het voorhoofd
  • Hoge nek/achterhoofd
  • Bij de slapen

Door een Botox behandeling worden de spieren slapper en verdwijnt veel spanning in je hoofd, nek en schouders. Dit zorgt er niet voor dat de migraine helemaal verdwijnt of nooit meer terugkomt. Het werkt niet bij iedereen, maar wel bij een groot percentage van de patiënten met de omschreven hoofdpijn klachten. Wanneer het werkt, vermindert de intensiteit van de pijn en het aantal migraineaanvallen.
Wanneer er sprake is van hoofdpijnklachten vanuit de nek/achterhoofd, dan kunnen Botox injecties in dit gebied effectief zijn. Het principe is hetzelfde; de spieren worden wat verslapt, waardoor er minder spanning op de spier (en aanhechting met het bot) komt.

De Botox behandeling werkt vooral het aantal om toekomstige aanvallen te verminderen en werkt meestal minder goed bij het tegengaan van acute migraineklachten. Een behandeling duurt ongeveer een kwartier, maar wordt vooraf gegaan door een consult van 30 minuten. De behandeling wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Het effect is na een paar dagen te merken en houdt vaak ongeveer zes maanden aan.

Wat doet de behandeling voor jou?

Uit de gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de migrainefrequentie gemiddeld afneemt van bijna zeven dagen per maand naar nog geen dag per maand.

Kosten en vergoeding voor een Botox behandeling tegen migraine

De behandeling kun je declareren wanneer je daarvoor bent verzekerd bij je zorgverzekering. Neem daarvoor wel een verwijsbrief van je huisarts mee. Wij raden aan dit van tevoren na te vragen bij je verzekering. Je kunt er ook voor kiezen de kosten van de behandeling zelf te betalen.

Advies voor een Botox behandeling tegen hoofdpijn

Wanneer je last hebt van (spannings-)hoofdpijn of migraine-aanvallen, dan kan een behandeling met Botox soms uitkomst bieden. Botox is eventueel een optie wanneer je de medicatie tegen migraine niet goed tolereert, of wanneer medicatie niet voldoende effect heeft.

Nazorg

Advies VÓÓR een Botox behandeling

Medicatie
Om de (toch al kleine) kans op blauwe plekjes te verkleinen, adviseren wij om (indien mogelijk en in overleg met jouw arts) te stoppen met alle bloedverdunnende medicijnen zoals Ibuprofen, Ascal en Naproxen.

Zwangerschap
Wij kunnen je helaas niet behandelen als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Alcohol
Wij raden af om in de 24 uur voorafgaand aan de behandeling alcohol te drinken.

Advies NA een Botox behandeling

Je mag direct na de behandeling weer alle dagelijkse activiteiten hervatten, maar het is wel verstandig om de volgende punten in acht te nemen:

Liggen / slapen
Wij raden je af binnen 1 uur na de behandeling te gaan liggen en/of slapen.

Zonnebaden / zonnebank
Voorkom de eerste 48 uur directe zon op het behandelde gebied. Gebruik daarnaast een sunblock met minstens SPF 30. Wij raden je aan om de eerste 48 uur na de behandeling met Botox niet onder de zonnebank te gaan.

Sporten
Wij raden af om de eerste 24 uur na een Botox behandeling (intensief) te sporten.

Drukverhogende activiteiten vermijden
Het is belangrijk dat je de eerste dagen na de behandeling druk op het behandelde gebied zoveel mogelijk vermijdt (zwaar tillen en/of krachttraining).

Ooglidcorrectie
Tussen 2 weken voor en 4 weken na een ooglidcorrectie raden wij aan om geen Botox te gebruiken.

Sauna
Wij raden saunabezoek af gedurende de eerste 1 à 2 weken na een Botox behandeling.

Camouflage
Wanneer na de behandeling een blauw plekje verschijnt kun je een camouflagecrème of make-up gebruiken, dat heeft geen nadelig effect op de behandeling.

Masseren / fronsen
De eerste 24 uur na een Botox behandeling het behandelde gebied NIET masseren. Wel kun je het eerste uur proberen de behandelde spieren aan te spannen om te zorgen dat de Botox beter opgenomen wordt.

Schoonheidsspecialiste
De eerste 1 à 2 weken na een behandeling met Botox raden wij andere gezichtsbehandelingen af, zoals: peelings, scrubs, microdermabrasie, laserbehandelingen en massages.

Vliegtuig
Wij raden het af om in de eerste 24 uur na een behandeling met Botox een lange vliegreis te maken.

Hier vind je ons:

Kliniek Vrijdag
Mary Beystraat 5-7
2324 DK Leiden

T: +31 (0)88 - 0042701
E: info@kliniekvrijdag.nl