Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 9.1 uit 392 reviews

Litteken correctie

Littekens kunnen ontstaan als gevolg van verwondingen, chirurgische ingrepen, acne of andere huidproblemen.

Wat is het?

Littekens kunnen ontstaan als gevolg van verwondingen, chirurgische ingrepen, acne of andere huidproblemen. ⁠

Littekens zijn vaak permanent en kunnen de huidstructuur en het uiterlijk veranderen, waardoor sommige mensen zich onzeker kunnen voelen over hun uiterlijk. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de verschijning van littekens te verminderen, waaronder chirurgische litteken correcties.⁠

Chirurgische litteken correctie omvat het verwijderen van het oude littekenweefsel en het opnieuw sluiten van de huid met fijne hechtingen om een beter genezend litteken te creëren. ⁠

Het resultaat van de procedure kan variëren, afhankelijk van de grootte en locatie van het litteken, maar over het algemeen zal het litteken minder opvallend en beter genezen zijn.⁠

Behandeling

Ingreep

De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving, wat betekent dat u zelf mag rijden en direct na de ingreep weer naar huis kan. Het verwijderen van een lipoom duurt ongeveer 30-60 minuten. Dit gebeurt middels een zogenaamde ovaal-excisie. Er wordt een ovaalvormige opening in de huid gemaakt om de zwelling vanuit de diepte te kunnen verwijderen, waarna het wondje gehecht wordt met niet-oplosbare hechtingen, welke na 7 tot 14 dagen verwijderd worden. Er blijft een streep-vormig litteken over dat in de loop van de tijd steeds minder opvalt.

Complicaties

Gelukkig ontstaan er bij deze ingrepen zeer zelden problemen. Een nabloeding of infectie is uitzonderlijk en kan goed behandeld worden als het zich toch voordoet. 

Voor en na

Nazorg

Herstel

Douchen
Om de wond zo mooi mogelijk te laten genezen is het belangrijk om de wond de eerste 12-24uur droog te houden. Daarna mag de wond nat worden onder de douche, maar moet voorkomen worden dat de wond verweekt raakt; lang en heet douchen wordt daarom afgeraden en de wond dient na het douchen voorzichtig droog gedept te worden. Ook is het verstandig om niet in bad of het zwembad te gaan gedurende twee weken.

Zon
Het is belangrijk om UV-straling te vermijden. Een vers litteken kan onder invloed van zonlicht extra pigment opnemen wat het litteken een donkere kleur kan geven. Om dit te voorkomen wordt geadviseerd de wond te bedekken of in te smeren met SPF 30-50 wanneer u de zon in gaat.

Littekencrème
Om het herstel van de huid te bevorderen is het raadzaam een littekencrème te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat eventuele zwelling sneller afneemt, de kleur sneller normaliseert en houdt de huid mooi soepel. In onze kliniek werken wij met Alhydran. Dit is een klinisch bewezen crème die door de huid goed wordt opgenomen.

Sporten
Het wordt afgeraden om de eerste twee weken na de ingreep te sporten of zware lichamelijke inspanning te verrichten.

Hier vind je ons:

Kliniek Vrijdag
Mary Beystraat 5-7
2324 DK Leiden

T: +31 (0)88 - 0042701
E: info@kliniekvrijdag.nl