zorgkaart
Onze kliniek ontvangt een 9.7 uit 6 reviews op Zorgkaart Nederland
Feedback company reviews
Onze kliniek ontvangt een 9.1 uit 394 reviews op Feedback Company

Moedervlekken verwijderen

Wat is het?

Wat is een moedervlek?

Een moedervlek is een bruine of zwarte verkleuring in de huid die ontstaat door de opeenhoping van pigmentcellen. Er bestaan verschillende soorten moedervlekken, waardoor de vorm en kleur kan verschillen en ze bijvoorbeeld ook bolvormig of verheven kunnen zijn.
Moedervlekken kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn of kunnen in de loop der jaren ontstaan. Het ontstaan van moedervlekken wordt beïnvloed door erfelijke factoren en door de blootstelling aan zonlicht (UV-straling).


Moedervlekken kunnen ingedeeld worden in 3 categorieën: 

 1. Normale moedervlekken.
  De meeste moedervlekken zijn normale, goedaardige moedervlekken waar je weinig tot geen last van hebt. De kans dat deze moedervlekken kwaadaardig worden is uiterst klein. Normale moedervlekken hebben de volgende kenmerken:

  1. Vorm: symmetrisch; meestal rond of ovaal.
  2. Rand: scherp; de grens tussen de moedervlek en de rest van de huid is een duidelijke, scherpe lijn.
  3. Kleur: egaal; het hele vlekje heeft overal dezelfde kleur.
  4. Grootte: kleiner dan 6mm.
  5. Ontwikkeling: stabiel; de moedervlek ziet er al jarenlang hetzelfde uit en verandert niet.
 2. Atypische moedervlekken.
  Deze moedervlekken zijn in principe goedaardig, maar hebben andere kenmerken dan normale moedervlekken en kunnen daarom soms een voorloper zijn van een kwaadaardige moedervlek.
  Atypische moedervlekken hebben de volgende kenmerken:

  1. Vorm: asymmetrisch; de moedervlek heeft een onregelmatige vorm.
  2. Rand: onscherp; de grens tussen de moedervlek en de rest van de huid is vaag of onduidelijk.
  3. Kleur: meerdere; er zijn meerdere kleuren in de moedervlek te onderscheiden.
  4. Grootte: 6mm of groter.
  5. Ontwikkeling: verandering; er vinden veranderingen plaats in de moedervlek. Zo kan deze steeds groter worden, van vorm veranderen, van kleur veranderen, gaan jeuken of pijnlijk worden, gaan bloeden of korstjes vormen.
 3. Kwaadaardige moedervlekken.
  Een kwaadaardige moedervlek wordt ook wel een melanoom genoemd en kan zich in theorie verspreiden naar de rest van het lichaam. De kans hierop is uiterst klein, doordat 80-90% van de melanomen herkend en verwijderd wordt al vòòr dat zij zich hebben kunnen verspreiden. Mocht er een verdenking bestaan dat uw moedervlek mogelijk kwaadaardig is dan wordt u naar uw huisarts verwezen. Ook als u zelf twijfelt kunt u contact zoeken met uw huisarts.

Behandeling

Consult

Heeft u een moedervlek waar u zich aan stoort en waar u vanaf wilt? Dan kunt u vrijblijvend een consult inplannen. Onze ervaren BIG-geregistreerde arts beoordeelt de moedervlek, en geeft advies geeft hoe deze verwijderd kan worden. Ook wordt er gevraagd naar uw medische voorgeschiedenis, het gebruik van medicatie, of u allergieën heeft en of u rookt. Dit wordt gedaan om een persoonlijk en passend behandelplan op te stellen met een zo fraai mogelijk resultaat. Na het consult kunt u zelf beslissen of u een vervolgafspraak inplant voor het verwijderen van de moedervlek.

Ingreep

De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving, wat betekent dat u zelf mag rijden en direct na de ingreep weer naar huis kan. Afhankelijk van de grootte en het aantal moedervlekken duurt de ingreep 15-30 minuten.
Er bestaan verschillende manieren om de moedervlek te verwijderen. Welke manier voor u het meest geschikt is wordt tijdens het consult met u besproken. 

 1. Bij opliggende of verheven moedervlekken wordt er meestal voor gekozen om de moedervlek weg te ‘shaven’. Hierbij wordt de moedervlek als het ware weggeschaafd waarbij een schaafwondje ontstaat. Hier zal zich een korst op vormen waardoor het niet nodig is om het wondje te hechten en na verloop van tijd zal de korst eraf vallen en de huid zich volledig herstellen.
 2. Bij niet-verheven moedervlekken of moedervlekken waar haartjes uit groeien kan gekozen worden om de moedervlek tot in de diepte te verwijderen met een zogeheten ovaal-excisie. Hierbij wordt een wondje gemaakt dat gehecht wordt met niet-oplosbare hechtingen, welke na 7-14 dagen verwijderd worden. Er blijft een streep-vormig litteken over dat in de loop van de tijd steeds minder opvalt.

Complicaties

Gelukkig ontstaan er bij deze ingrepen zeer zelden problemen. Een nabloeding of infectie is uitzonderlijk en kan goed behandeld worden als het zich toch voordoet.

Voor en na

Voor en na shaven dermale naevus

 

Moedervlek verwijderen voor en na

Nazorg

Herstel

Douchen
Om de wond zo mooi mogelijk te laten genezen is het belangrijk om de wond de eerste 12-24uur droog te houden. Daarna mag de wond nat worden onder de douche, maar moet voorkomen worden dat de wond verweekt raakt; lang en heet douchen wordt daarom afgeraden en de wond dient na het douchen voorzichtig droog gedept te worden. Ook is het verstandig om niet in bad of het zwembad te gaan gedurende twee weken.

Zon
Het is belangrijk om UV-straling te vermijden. Een vers litteken kan onder invloed van zonlicht extra pigment opnemen wat het litteken een donkere kleur kan geven. Om dit te voorkomen wordt geadviseerd de wond te bedekken of in te smeren met SPF 30-50 wanneer u de zon in gaat.

Littekencrème
Om het herstel van de huid te bevorderen is het raadzaam een littekencrème te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat eventuele zwelling sneller afneemt, de kleur sneller normaliseert en houdt de huid mooi soepel. In onze kliniek werken wij met Alhydran. Dit is een klinisch bewezen crème die door de huid goed wordt opgenomen.

Sporten
Het wordt afgeraden om de eerste twee weken na de ingreep te sporten of zware lichamelijke inspanning te verrichten.

Hier vind je ons:

Kliniek Vrijdag
Mary Beystraat 5-7
2324 DK Leiden

T: +31 (0)88 - 0042701
E: info@kliniekvrijdag.nl