zorgkaart
Onze kliniek ontvangt een 9.7 uit 6 reviews op Zorgkaart Nederland
Feedback company reviews
Onze kliniek ontvangt een 9.1 uit 394 reviews op Feedback Company

Tanden knarsen / Bruxisme

Wat is het?

Tandenknarsen/kaakklemmen/masseter/bruxisme
Dat zijn een heleboel verschillende termen voor een vervelend probleem. Mensen die last hebben van kaakklemmen of tandenknarsen doen dat meestal onbewust, ’s nachts tijdens het slapen. Sommige mensen doen dit ook overdag, wanneer zij gespannen zijn bijvoorbeeld. Het kan leiden tot slijtage van de tanden en/of kiezen waardoor deze zelfs af kunnen breken. Ook kan het pijnklachten geven van de kaakspier zelf; een soort heftige vorm van spierpijn, die het zelfs moeilijk kan maken om de mond geheel te openen.

bruxisme tandenknarsen kaakklemmen

Deze aandoening kan worden behandeld middels het injecteren van Botuline-toxine (Botox, Bocouture, Azzalure) in de kauwspieren. Botox zorgt ervoor dat de spierspanning in de kauwspieren wordt verlaagd. Hierdoor treedt een vermindering van klachten op of kan het tandenknarsen in veel gevallen zelfs helemaal stoppen. De gewenning aan het aanspannen van de kauwbeweging neemt af. De behandeling met botox zal enkele malen, met tussenpozen van ongeveer drie maanden, moeten worden herhaald. Na enige tijd zijn herhaal behandelingen mogelijk niet meer nodig en is het tandenknarsen ontwent.

Tijdens een vrijblijvend consult vertelt onze cosmetisch arts je alles over de behandeling en welk resultaat je kunt verwachten.

Behandeling

Met drie prikjes botox per wang kan de kauwspier ontspannen worden waardoor al deze klachten kunnen afnemen of zelfs verdwijnen. Bruxisme is de medische term voor tandenknarsen of kaakklemmen en met masseter wordt de musculus masseter bedoeld; de kaakspier.


Wat ook een reden kan zijn om de kaakspier te ontspannen is om het gezicht optisch te doen versmallen. Wanneer de kaakspier veel gebruikt wordt wordt hij steeds getrainder en dus steeds voller. Zorg je er met botox voor dat de spier niet meer zo vaak naar de sportschool gaat dan zal de spier vanzelf langzaam aan weer versmallen. Dit wordt ook wel ‘face-slimming’ genoemd. Belangrijk om te weten is dat face-slimming niet bij iedereen even zichtbaar is en meestal pas na meerdere botoxbehandelingen zichtbaar wordt.

Advies VÓÓR een Botox behandeling

Medicatie
Om de (toch al kleine) kans op blauwe plekjes te verkleinen, adviseren wij om (indien mogelijk en in overleg met jouw arts) te stoppen met alle bloedverdunnende medicijnen zoals Ibuprofen, Ascal en Naproxen.

Zwangerschap
Wij kunnen je helaas niet behandelen als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Alcohol
Wij raden af om in de 24 uur voorafgaand aan de behandeling alcohol te drinken.

Voor en na

voor en na masseter botox

Nazorg

Advies NA een Botox behandeling

Je mag direct na de behandeling weer alle dagelijkse activiteiten hervatten, maar het is wel verstandig om de volgende punten in acht te nemen:

Liggen / slapen
Wij raden je af binnen 1 uur na de behandeling te gaan liggen en/of slapen.

Zonnebaden / zonnebank
Voorkom de eerste 48 uur directe zon op het behandelde gebied. Gebruik daarnaast een sunblock met minstens SPF 30. Wij raden je aan om de eerste 48 uur na de behandeling met Botox niet onder de zonnebank te gaan.

Sporten
Wij raden af om de eerste 24 uur na een Botox behandeling (intensief) te sporten.

Drukverhogende activiteiten vermijden
Het is belangrijk dat je de eerste dagen na de behandeling druk op het behandelde gebied zoveel mogelijk vermijdt (zwaar tillen en/of krachttraining).

Ooglidcorrectie
Tussen 2 weken voor en 4 weken na een ooglidcorrectie raden wij aan om geen Botox te gebruiken.

Sauna
Wij raden saunabezoek af gedurende de eerste 1 à 2 weken na een Botox behandeling.

Camouflage
Wanneer na de behandeling een blauw plekje verschijnt kun je een camouflagecrème of make-up gebruiken, dat heeft geen nadelig effect op de behandeling.

Masseren / fronsen
De eerste 24 uur na een Botox behandeling het behandelde gebied NIET masseren. Wel kun je het eerste uur proberen de behandelde spieren aan te spannen om te zorgen dat de Botox beter opgenomen wordt.

Schoonheidsspecialiste
De eerste 1 à 2 weken na een behandeling met Botox raden wij andere gezichtsbehandelingen af, zoals: peelings, scrubs, microdermabrasie, laserbehandelingen en massages.

Vliegtuig
Wij raden het af om in de eerste 24 uur na een behandeling met Botox een lange vliegreis te maken.

Hier vind je ons:

Kliniek Vrijdag
Mary Beystraat 5-7
2324 DK Leiden

T: +31 (0)88 - 0042701
E: info@kliniekvrijdag.nl