zorgkaart
Onze kliniek ontvangt een 9.7 uit 6 reviews op Zorgkaart Nederland
Feedback company reviews
Onze kliniek ontvangt een 9.1 uit 394 reviews op Feedback Company

Fibromen / steelwratten verwijderen

Wat is het?

Een fibroom is een zwelling die op de huid ligt en goedaardig is. Het kan huidkleurig zijn of een wat donkerdere kleur hebben (gepigmenteerd). Vaak is het een bolletje dat met een wat dunner steeltje vast zit aan de huid, daarom wordt het in de volksmond ook wel een steelwrat genoemd, of in het Engels een skintag.

Fibromen komen veel voor in de hals, oksels en liezen, maar soms ook rondom de ogen of onder de borsten. Fibromen zijn niet gevaarlijk, maar kunnen als hinderlijk worden ervaren of als cosmetisch storend en gaan niet vanzelf weer weg. Tijdens de zwangerschap nemen fibromen vaak toe in aantal en grootte. Ook bij diabetes of overgewicht komen fibromen vaker voor.

Consult

Heeft u een fibroom waar u zich aan stoort en waar u vanaf wilt? Dan kunt u vrijblijvend een consult inplannen. Onze ervaren BIG-geregistreerde arts beoordeelt het fibroom en geeft advies geeft hoe deze verwijderd kan worden. Ook wordt er gevraagd naar uw medische voorgeschiedenis, het gebruik van medicatie, of u allergieën heeft en of u rookt. Dit wordt gedaan om een persoonlijk en passend behandelplan op te stellen met een zo fraai mogelijk resultaat. Na het consult kunt u zelf beslissen of u een vervolgafspraak inplant voor het verwijderen van het fibroom.

Behandeling

Ingreep

De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving, wat betekent dat u zelf mag rijden en direct na de ingreep weer naar huis kan. Afhankelijk van de grootte en het aantal fibromen duurt de ingreep 15-30 minuten.
Er bestaan verschillende manieren om het fibroom te verwijderen. Welke manier voor u het meest geschikt is wordt tijdens het consult met u besproken. 

Complicaties

Gelukkig ontstaan er bij deze ingrepen zeer zelden problemen. Een nabloeding of infectie is uitzonderlijk en kan goed behandeld worden als het zich toch voordoet. 

Voor en na

Nazorg

Herstel

Douchen
Om de wond zo mooi mogelijk te laten genezen is het belangrijk om de wond de eerste 12-24uur droog te houden. Daarna mag de wond nat worden onder de douche, maar moet voorkomen worden dat de wond verweekt raakt; lang en heet douchen wordt daarom afgeraden en de wond dient na het douchen voorzichtig droog gedept te worden. Ook is het verstandig om niet in bad of het zwembad te gaan gedurende twee weken.

Zon
Het is belangrijk om UV-straling te vermijden. Een vers litteken kan onder invloed van zonlicht extra pigment opnemen wat het litteken een donkere kleur kan geven. Om dit te voorkomen wordt geadviseerd de wond te bedekken of in te smeren met SPF 30-50 wanneer u de zon in gaat.

Littekencrème
Om het herstel van de huid te bevorderen is het raadzaam een littekencrème te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat eventuele zwelling sneller afneemt, de kleur sneller normaliseert en houdt de huid mooi soepel. In onze kliniek werken wij met Alhydran. Dit is een klinisch bewezen crème die door de huid goed wordt opgenomen.

Sporten
Het wordt afgeraden om de eerste twee weken na de ingreep te sporten of zware lichamelijke inspanning te verrichten.

Hier vind je ons:

Kliniek Vrijdag
Mary Beystraat 5-9
2324 DK Leiden

T: +31 (0)88 - 0042701
E: info@kliniekvrijdag.nl