zorgkaart
Onze kliniek ontvangt een 9.7 uit 6 reviews op Zorgkaart Nederland
Feedback company reviews
Onze kliniek ontvangt een 9.1 uit 394 reviews op Feedback Company

Overmatig zweten

Wat is het?

Hyperhidrosis is de medische term voor overmatig zweten. Onze cosmetsich artsen zijn zeer ervaren in de behandeling van deze klacht.

Voortdurend natte oksels hebben, jezelf generen voor eventuele geur of vlekken; je bent niet de enige. Ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking heeft last van hyperhidrosis, of osmohydrosis. Bij hyperhidrosis zijn de natte plekken de storende factor, bij osmohydrosis is geur de storende factor. Wil je hier iets aan doen? Wij helpen je graag!

overmatig zweten botox

De internationale hyperhidrosis vereniging heeft een schaal (HDSS scale) ontwikkeld, waarmee is aan te geven in welke mate de klachten aanwezig zijn.

  • Mijn zweetprobleem valt anderen nooit op en beïnvloedt nauwelijks mijn dagelijkse activiteiten.
  • Mijn zweten is draaglijk, maar beïnvloedt soms mijn dagelijkse activiteiten.
  • Mijn zweten is nauwelijks aanvaardbaar en beïnvloedt vaak mijn dagelijkse activiteiten.
  • Mijn zweten is onaanvaardbaar en beïnvloedt altijd mijn dagelijkse activiteiten.

Onze cosmetisch arts bespreekt tijdens het consult weten in welke mate jij last hebt van deze klachten en bepaalt aan de hand daarvan hoe dit het beste te behandelen is.

Behandeling

Er zijn 4 mogelijke behandelingen:

  1. Aluminiumchloride-zeep en deo’s. Deze methode werkt erg kort en met wisselend succes.
  2. Medicatie (bijv. anticholinergica als oxybutynine). Nadeel is dat het ook wisselend werkt en de risico’s op bijwerkingen behoorlijk zijn. In Amerika is deze medicatie voor overmatig transpireren verboden.
  3. Operatief verwijderen van zweetklieren. Het volledig verwijderen van een functioneel mechanisme staan wij (nog) niet achter.
  4. Behandeling met botuline toxine. Deze werking hiervan houdt 6 tot 9 maanden aan.

Onze cosmetisch arts behandelt je met botuline toxine (Botox/Azzalure). Dit is een succesvolle en bewezen veilige behandeling. Het kan zowel bij de handen als bij de oksels worden toegepast. Het behandelen van handen wordt vaak wel als vrij pijnlijk ervaren.

Het behandelen van hyperhidrosis van de oksels met botuline toxine komt vaak voor. De methode is geschikt voor alle HDSS schalen (1 t/m 4). De meeste mensen voelen het als een verademing om niet meer bang te hoeven zijn voor zweetplekken bij de oksels in de kleding.

Vergoeding van hyperhidrosis door zorgverzekering

Het is mogelijk de behandeling te declareren bij de zorgverzekeraar indien je daarvoor (aanvullend) verzekerd bent. Neem voor voorwaarde van je zorgverzekeraar contact op met hen. Houd er rekening mee dat in de meeste gevallen een doorverwijzing van uw huisarts noodzakelijk is.

Advies VÓÓR een Botox behandeling

Medicatie
Om de (toch al kleine) kans op blauwe plekjes te verkleinen, adviseren wij om (indien mogelijk en in overleg met jouw arts) te stoppen met alle bloedverdunnende medicijnen zoals Ibuprofen, Ascal en Naproxen.

Zwangerschap
Wij kunnen je helaas niet behandelen als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Alcohol
Wij raden af om in de 24 uur voorafgaand aan de behandeling alcohol te drinken.

Nazorg

Advies NA een Botox behandeling

Je mag direct na de behandeling weer alle dagelijkse activiteiten hervatten, maar het is wel verstandig om de volgende punten in acht te nemen:

Liggen / slapen
Wij raden je af binnen 1 uur na de behandeling te gaan liggen en/of slapen.

Zonnebaden / zonnebank
Voorkom de eerste 48 uur directe zon op het behandelde gebied. Gebruik daarnaast een sunblock met minstens SPF 30. Wij raden je aan om de eerste 48 uur na de behandeling met Botox niet onder de zonnebank te gaan.

Sporten
Wij raden af om de eerste 24 uur na een Botox behandeling (intensief) te sporten.

Drukverhogende activiteiten vermijden
Het is belangrijk dat je de eerste dagen na de behandeling druk op het behandelde gebied zoveel mogelijk vermijdt (zwaar tillen en/of krachttraining).

Ooglidcorrectie
Tussen 2 weken voor en 4 weken na een ooglidcorrectie raden wij aan om geen Botox te gebruiken.

Sauna
Wij raden saunabezoek af gedurende de eerste 1 à 2 weken na een Botox behandeling.

Camouflage
Wanneer na de behandeling een blauw plekje verschijnt kun je een camouflagecrème of make-up gebruiken, dat heeft geen nadelig effect op de behandeling.

Masseren / fronsen
De eerste 24 uur na een Botox behandeling het behandelde gebied NIET masseren. Wel kun je het eerste uur proberen de behandelde spieren aan te spannen om te zorgen dat de Botox beter opgenomen wordt.

Schoonheidsspecialiste
De eerste 1 à 2 weken na een behandeling met Botox raden wij andere gezichtsbehandelingen af, zoals: peelings, scrubs, microdermabrasie, laserbehandelingen en massages.

Vliegtuig
Wij raden het af om in de eerste 24 uur na een behandeling met Botox een lange vliegreis te maken.

Hier vind je ons:

Kliniek Vrijdag
Mary Beystraat 5-7
2324 DK Leiden

T: +31 (0)88 - 0042701
E: info@kliniekvrijdag.nl