Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 9.1 uit 386 reviews

regulering cosmetisch artsen

Regulering van cosmetisch artsen

Nieuws over behandelingen met Botox & fillers (injectables) zijn veel in de media. Behandelingen met injectables zijn veelal niet noodzakelijke behandelingen, vaak om er beter uit te gaan zien. Consumenten vinden het een interessant onderwerp om over te horen, zien of lezen.

Interessante insteek van verschillende rubrieken is het ‘taboe’ dat nog rust op het laten doen van cosmetische behandelingen. Bekende filmsterren of musici, zowel internationaal als nationaal, vertellen niet zomaar welke cosmetische behandelingen zij allemaal hebben ondergaan. Dat voelt nog een beetje als ‘faken’; zij hebben het gevoel er beter op te staan wanneer je een natuurlijke schoonheid bent.

Juist het speculeren of iemand voor een cosmetische behandeling heeft gekozen, daar smullen de lezers van. Dit is een aanname, er is natuurlijk niet wetenschappelijk onderzocht of je populariteit keldert indien je toegeeft af en toe voor een cosmetische behandeling te kiezen. (Laten we wel wezen; het merendeel (jawel, meer dan 50%) van de bekende mensen boven de 35 jaar kiest voor cosmetische behandelingen. Dus hoe spannend is het onderwerp nog eigenlijk?)

Een andere populaire insteek van de media is het uitlichten van complicaties. Zoals met iedere medische behandeling is er een risico op complicaties, zoals bijvoorbeeld infecties. De kans op een complicatie is klein, maar iedere complicatie is natuurlijk nieuws. Het onderbuik gevoel kan dan zijn ‘eigen schuld, dikke bult’. Dit is echter een verheven gedachte, zeker wanneer je er vanuit gaat dat in 2016 meer dan 400.000 behandelingen in Nederland werden uitgevoerd. Botuline toxine wordt bijvoorbeeld al meer dan 30 jaar veilig gebruikt en wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen filler behandelingen met hyaluronzuur uitgevoerd. De consumententevredenheid is hoog want veel mensen continueren de behandeling en reclameren dermate positief over de behandelingen dat er steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in injectables.

Doordat bovenstaande onderwerpen zo interessant zijn voor de media, krijgen cosmetisch artsen en injectable behandelingen veel méér aandacht dan dat er aandacht is voor (gevolgen van of gevoelens bij) operaties aan de meniscus of hamerteen.

Kans op complicaties minimaliseren

Iedere complicatie is er één te veel. Ook indien een injectable veilig is, kan deze na ondeskundig gebruik complicaties opleveren. Indien er verkeerd wordt ingespoten of niet steriel wordt gewerkt is de kans op complicaties het grootste. Wat kan er aan gedaan worden om de kans op complicaties te minimaliseren? De wildgroei aan cosmetisch artsen stoppen; alleen goed opgeleide cosmetisch artsen toestaan injectables behandelingen uit te voeren.

In Nederland is het momenteel zo dat een arts een behandeling mag uitvoeren indien hij of zij bevoegd en bekwaam is. Bevoegd is vaak aantoonbaar door een diploma te overleggen, bekwaam door de ervaring in de specifieke behandeling aan te tonen. De medische vakgebieden zijn daardoor over het algemeen vrij goed gescheiden. Zo richt een orthopeed zich op het ‘steun- en bewegingsapparaat’, een dermatoloog op de huid en een neuroloog op de hersenen, ruggenmerg en het zenuwstelsel. Voor de cosmetische geneeskunde geldt dit niet. Iedere basisarts, orthopeed, gynaecoloog, tandarts of verzekeringsarts mag de behandelingen uitvoeren. Dit heeft tot een enorme wildgroei geleid aan cosmetisch artsen. Het merendeel doet het er echter ‘een beetje bij’, en kun je je vraagtekens zetten bij de bekwaamheid.

In de wetenschap is aangetoond dat wanneer een medisch specialist een behandeling vaker uitvoerde, het risico op complicaties afneemt en de kans op een geslaagde ingreep toe neemt. Voor een cosmetische behandeling, waarbij het over het algemeen de bedoeling is het aangezicht heel subtiel te verfraaien, luistert het resultaat erg nauw. Het is dus óók een ervaringsvak, net zoals de andere specialismen zijn. Dit zou beschermd moeten worden.

Hoe kunnen consumenten beschermd worden? Door de titel cosmetisch arts beschermd te maken. Artsen kunnen dan na de opleiding Geneeskunde een curriculum volgen tot ‘Cosmetisch arts’. Indien daarmee de bevoegdheid is geregeld, is met een drempel voor het jaarlijks uit te voeren aantal behandelingen en visitatie door een onafhankelijke beroepsvereniging de bekwaamheid ook te duiden. Dit is nu nog niet het geval. Uiteraard is Kliniek Vrijdag vóór deze vorm van regulering.

Maar ook aan de consumentenkant ligt een verantwoordelijkheid. Consumenten vinden het over het algemeen ‘spannend’ om voor een eerste keer naar een cosmetisch arts te gaan. Tijdens een zoektocht weet je niet hoe je een ervaren en betrouwbare cosmetisch arts vindt. Zij vinden het soms wel ‘lekker makkelijk’ indien er af en toe een arts voor injectables behandelingen komt bij de lokale schoonheidsspecialist of kapper. Of wanneer je eigen huisarts er maandelijks een ‘cosmetisch spreekuur’ bij doet. Dan ontstaat er een soort impuls beslissing, waarbij de consument niet zelf op zoek hoeft te gaan, maar het op presenteerblaadje naar de consument toe komt. Consumenten moeten in de keuze van arts ook zelf onderzoek doen. Dit doen de meeste mensen ook wanneer een keuken, auto of vakantie wordt uitgezocht.

Consumenten kunnen dan gericht op zoek naar een cosmetisch arts die bij hen past, in plaats van terecht te komen bij een bij beunende arts (met eventueel een ander specialisme) te treffen.

Wij bevelen van harte aan dat bovenstaande van overheidswege gereguleerd wordt. Tot die tijd willen wij oriënterende consumenten de volgende overwegingen meegeven:

  1. Kies voor een cosmetisch arts waar je een afspraak kunt maken om al je vragen te stellen (informatief consult).
  2. Kies voor een cosmetisch arts met veel ervaring.
  3. Kies voor een cosmetisch arts die traceerbaar jarenlang een goede reputatie heeft, een vast adres heeft en goed bereikbaar is.
  4. Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een goede arts

Regulering zou recht doen aan het grote aantal injectables behandelingen die worden uitgevoerd. Deze mensen verdienen deskundige cosmetisch artsen, zij verdienen een veilige behandeling. Met de huidige ontwikkeling wordt het een erg groot specialisme waarvan het voor de transparantie fijn zou zijn als de taboe verdwijnt en de kwaliteit zegeviert.

Kliniek Vrijdag is sinds 2014 in Leiden gevestigd. Onze kliniek (inclusief VandenBroecke Kliniek) bestaat inmiddels uit meer dan 25 medewerkers waarvan ca 15 artsen. Bij ons werken uitsluitend ervaren cosmetisch artsen die tientallen behandelingen per week uitvoeren. Wij monitoren zowel onze complicaties én ons rapportcijfer. Op dit moment ontvangen wij van onze cliënten gemiddeld een 9,1.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken voor een vrijblijvend consult?

U kunt ons bereiken via 088-0042701 of online een afspraak maken: