Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 9.1 uit 392 reviews

Mogelijkheden van Botox

Van het gladstrijken van rimpels tot het stoppen van overmatig zweten, botulinetoxine heeft vele mogelijkheden. Wat zijn de mogelijkheden? En wat zijn de nadelen?

Medische toepassing van Botox injecties

Botox is oorspronkelijk ontwikkeld om spieren te ontspannen. Om bijvoorbeeld spasmen te behandelen. Al snel werd ontdekt dat kleine rimpels als de fronsrimpel, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels niet meer zichtbaar waren na behandeling.

Botox wordt ook al jaren toegepast bij mensen met specifieke migraine. Deze mensen spannen onbewust spieren aan waardoor hoofdpijn ontstaat. Botox zorgt dat informatie van de zenuw naar de spier niet wordt doorgegeven. Het signaal komt niet bij de spier aan, de spier gaat niet aanspannen. Hierdoor wordt migraine voorkomen.
Botulinetoxine is ook waardevol voor mensen met hyperhidrosis (overmatig zweten). Door enkele gerichte injecties in het gebied dat overmatig transpireert, wordt het zweten voor maanden op deze plek gestopt. Het middel wordt met name in de oksels veelvuldig toegepast.

Studies suggereren ook dat mannen met een vergrote prostaat baat hebben wij injecties met botulinetoxine. De prostaatklier wordt verkleind door de injecties. Problemen met urineweginfecties en frequent urineren worden aanzienlijk verholpen.
Medische professionals zijn ook hoopvol gestemd over het gebruik van Botox tegen artritis. Aanvankelijke studies tonen een vermindering van pijn en een verbeterd functioneren aan, voor mensen met verschillende vormen van artritis. De voordelen hielden van 3 tot 12 maanden na de behandeling aan.
Ook worden Botox injecties gezet bij een overactieve blaas om minder aandrang tot plassen te krijgen. Via een kijkbuis wordt de botulinetoxine in de wand van de blaas gespoten. Na gemiddeld 8 maanden is de botox uitgewerkt en komen de klachten langzaam terug. Er kan dan uiteraard opnieuw botox worden ingespoten.

Wat zijn de nadelen van botulinetoxine?

Botulinetoxine is een geneesmiddel. Resultaat van een behandeling ermee wordt voor een groot deel bepaald door de ervaring en kwaliteit van de cosmetisch arts.
Bij een cosmetische Botox behandeling is er kans op een tijdelijk hangende wenkbrauw. De kans op een allergische reactie is er in principe niet, dat komt door de lage dosering van botulinetoxine bij een cosmetische behandeling.
Zwangere vrouwen en mensen met een zenuw- of spieraandoening mogen niet behandeld worden. Dit is een beslissing uit voorzorg. Daarnaast heeft ongeveer 1 tot 2 % van de mensen antistoffen tegen botulinetoxine. Bij hen heeft de behandeling minder effect.

De meeste mensen ervaren een Botox behandeling als een kleine ingreep, waarbij ze erg tevreden zij over het resultaat; een ontspannen fronsrimpel of kraaienpootjes en geen rimpels meer. Normaal gesproken kom je na 4-6 maanden weer terug voor een vervolgbehandeling.